Dilekçeye cevap süresi 15 mi 30 mu?
Bu şekilde yapılan başvurular için yetkili idari makam, yapılan işlemin aşaması veya sonucu hakkında gerekçeli cevabını en geç otuz gün içinde başvuru sahiplerine verir.
Dilekçe kaç gün içinde işleme alınmalı?
Nitelikli meslek kuruluşları, faaliyetlerine ilişkin olarak söz konusu kanun kapsamındaki bilgi taleplerini en kısa sürede sonuçlandıracak ve kanunda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere başvuru sahiplerine her türlü bilgi ve belgeyi sağlayacaktır. Bilgi ve belgelere on beş iş günü içinde erişim sağlayacaktır.
Dilekçeye 60 gün içinde cevap verilmezse ne olur?
İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 10. maddesi, idari makamların sessizliğini düzenler. Buna göre, “ilgili kişiler, kendilerine karşı idari bir işlem konusu olabilecek bir işlem veya tedbir için idari makamlara başvurabilirler.” Altmış gün içinde yanıt alınmazsa, başvuru reddedilmiş sayılır.
Cevap dilekçesi süresi kaç gün?
Cevap vermeyen taraf ikinci cevap veremez. Olağan yargılamada cevaptan sonra cevap veya ikinci cevap verilemez. MADDE 127 – Cevap verme süresi, davalıya tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır.
Dilekçeye en geç kaç gün içinde cevap verilir?
Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri veya devam eden yargılamanın seyri hakkında yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonuçlarına ilişkin dilekçeleri, en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevaplandırılır.
Resmi kurum dilekçeye cevap vermezse ne olur?
Dilekçenin kabul veya reddedilmesi kararı 60 gün içinde verilmelidir. 60 gün içinde yanıt alınamazsa, başvuru talep edilen idare tarafından reddedilmiş sayılacak ve bu silme kararına itiraz etme hakkınız olacaktır.
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imzası bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
Dilekçe kabul edilmek zorunda mıdır?
Hakkın kullanılması anlamına gelmeyen dilekçeler kabul edilmez, TCK m.
Resmi dilekçe nasıl yazılır?
Dilekçe; Ciddi, resmi ve saygılı bir dil ve üslupla yazılmalıdır. İstenen işlem veya bilgi hukuka uygun olmalıdır; Yasal çerçeve içinde açık ve anlaşılır bir şekilde talep edilmelidir. Şikayet varsa, mümkünse şikayet edilen belgeler eklenmeli ve tanıklar isimlendirilmeli ve dilekçede sunulmalıdır.
Dilekçeyi işleme almamak suç mu?
TCK 121/1. Madde şu şekildedir: “Bir kimsenin yetkili makamlara belli bir hakkı kullanmak için yaptığı başvuru, hukuki bir gerekçe olmaksızın kabul edilmezse, faile altı aya kadar hapis cezası verilir.” 16 Ocak 2017
Dilekçeye cevap gelmezse ne yapılır?
Ön inceleme duruşması sonunda cevap talebinde bulunmayan ve karşı delil sunmayan sanık, soruşturma aşamasında ancak HMK’nın 145. maddesi çerçevesinde, yani başvuruyu geciktirme amacı taşımıyorsa veya zamanında sunulmaması sanığın kusurundan kaynaklanmıyorsa delil sunabilir.
İdareye başvuru süresi kaç gün?
Bu düzenlemeye göre, özel kanunlarda aksi öngörülmediği takdirde, devlet ve idare mahkemelerinde dava açma süresi altmış gün, mali mahkemelerde ise otuz gündür. Düzenleyici bir işleme karşı açılacak iptal davası bir idari işlem olduğundan, dava açma süresinin altmış gün olduğu varsayılabilir.
Dilekçe süresi ne zaman başlar?
(1) Cevap verme süresi, başvurunun davalıya tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır.
Cevap dilekçesi sunmayan delil bildirebilir mi?
(HMK.sanat.
Tebligata kaç gün içinde cevap verilir?
3. Taraflar, kendilerine iletilen bildirimlere, bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde cevap verebilirler. Bu süre, taraflardan birinin talebi üzerine yetkili mahkemenin kararıyla, haklı sebeplerin bulunması kaydıyla, ancak bir defaya mahsus olmak üzere en fazla otuz gün uzatılabilir.
2 haftalık cevap süresi nasıl hesaplanır?
Örneğin mahkeme kararının Salı günü, 10 Mart’ta tebliğ edildiğini varsayalım ve itiraz için iki haftalık süreye bakalım. Süre gün olarak değil hafta olarak hesaplandığından, tebligat günü de süreye dahil edilir. 2 hafta geçtikten sonra, o güne denk gelen gün son gün olarak kabul edilir ve bu durumda son gün Salı, 24 Mart’tır.
Bilgi edinme kanununa göre kurumların cevaplama süresi kaç gündür?
Ayrılma nedeni başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir. Madde 16 – Kurum ve kuruluşlar, talep edilen bilgi veya belgelere onbeş iş günü içinde erişim sağlamak zorundadır.
Şikayet dilekçesine kaç günde cevap verilir?
Talepler en geç 30 gün içerisinde cevaplandırılacaktır. Talep süreci henüz tamamlanmamış ise bu süre içerisinde ön cevap verilecektir; işlem tamamlanmış ise kesin cevap verilecektir.
İstinaf cevap süresi kaç gün?
(1) İstinaf başvurusu, kararı veren mahkemece karşı tarafa tebliğ edilir. (2) İstinaf eden taraf, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye veya o mahkemeye iletilmek üzere başka bir mahkemeye cevap başvurusunda bulunabilir.