Asliye mahkemelerinde hangi davalar görülür?
ASLİNE HUKUK MAHKEMELERİNİN GÖREVLERİ Uyuşmazlığın konusunun değer ve tutarı ne olursa olsun, mülkiyet haklarına ilişkin davalar ile kişisel varlığa ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde, Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Asliye mahkemesi hangi suçlara bakar?
Bu mahkeme ceza davalarıyla ilgilenir ve genellikle hırsızlık, saldırı ve hakaret gibi suçları kapsar. Ayrıca, trafik suçları gibi belirli ceza davaları da Asliye Ceza Mahkemesi’nin yargı yetkisine girer. Bu mahkeme, ağır cezalar getirmeyen ve genellikle mahkemeye getirilen daha düşük seviyeli suçlarla ilgilenir.
Asliye hukuk mahkemeleri hangi konulara bakar?
6100 sayılı Türk Medeni Kanununun 2. maddesine göre, uyuşmazlığın konusunun değeri ve kapsamı ne olursa olsun, malvarlığına ilişkin davalar ile kişisel mallara ilişkin davalarda, aksine bir hüküm bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi görevlidir.
Asliye ceza mahkemesinde savcı bulunur mu?
Bu kanunla ve 5320 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna eklenen geçici 3. maddeyle, “2018 yılına kadar ilk derece ceza mahkemelerindeki duruşmalarda savcı bulunmayacak ve duruşmaya katılma hususunda savcının görüşü dikkate alınmayacaktır.” hükmü getirilmiştir. Kural kabul edilmiştir [1 …
Asliye hukuk mahkemesi ceza verir mi?
Ceza yargılamaları genellikle yargı sisteminin temel taşlarından biri olan asliye hukuk mahkemesinde gerçekleşmez. Bu nedenle asliye hukuk mahkemeleri, 10 yıldan az hapis cezası gerektiren suçlarda yargı yetkisine sahiptir.
Asliye ceza dava dosyası nedir?
Suç kaydı, bir suç işlendiğine dair bir iddianın mahkemeye sunulması ve davanın başlatılmasıyla oluşturulan resmi bir belgedir. Genellikle suçla itham edilen kişi hakkında toplanan deliller, ifadeler, tutanaklar, mahkeme kararları ve diğer ilgili belgeleri içerir.
Hangi suçlar ağır cezaya girer?
Hangi suçlar Yargıtay’ın görev alanına girer? Belgede sahtecilik.
Asliye ceza mahkemesi kaç yıl ceza verir?
Asliye Ceza Mahkemesi, 10 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren dava ve işlere bakmaya yetkilidir (5235 sayılı Kanun, Madde 12). Ağır Ceza Mahkemesi, 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren dava ve işlere bakmaya yetkilidir.
Cinsel suçlara hangi mahkeme bakar?
Buna göre; Cinsel taciz suçunun, basit ve ağırlaştırılmış olmak üzere, azami cezası 10 yılı geçmediğinden görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir.
Hangi dava hangi mahkemede açılır?
Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.
Sulh ve asliye arasındaki fark nedir?
Yukarıda açıkladığımız gibi, genel yetkili mahkemeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Sulh Hukuk Mahkemelerinin yetkili olduğu davalar kanunda özel olarak listelenmiş ve görev sınırları belirlenmiştir. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki alanı dışında kalan tüm davalara bakma yetkisine sahiptir.
Ceza mahkemeleri nelerdir?
Bunlar Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi, Çocuk Ceza Mahkemesi, Çocuk Ceza Mahkemesi, Fikri ve Sınai Mülkiyet Ceza Mahkemesi ve özel kanunlarla kurulan diğer ceza mahkemeleridir. Adalet sistemindeki ceza sistemi genel olarak toplumsal kontrolü, caydırıcılığı ve suç oranlarının azaltılmasını hedefler.
Sanık ceza alır mı?
Hakkında şikâyette bulunulan ve hakkında işlem talep edilen kişi, ceza yargılaması açıldığında kovuşturma aşamasında şüpheli, kovuşturma aşamasında ise sanık olur. Kısaca sanık, ceza yargılamasında yargılanan kişidir.
Asliye ceza mahkemesi’nde ilk duruşmada ne olur?
Ceza davasında ilk duruşmada, iddianame sanığa okunur ve sanığın savunması ilk olarak devralınır. Sanık mahkemede kendini savunduktan sonra, davacı dinlenebilir ve yargılamaya katılmak isteyip istemediği sorulabilir.
Savcının istediği cezayı hakim verir mi?
Mahkeme savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hâkim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat talep ederken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.
Asliye Ticaret mahkemesi hangi davalara bakar?
Aksine bir hüküm bulunmadıkça asliye ticaret mahkemeleri, değer veya miktar ne olursa olsun, ticari nitelikteki bütün davalara ve uyuşmazlıklara bakmakla görevli mahkemelerdir. (TTK m. 5)
Hangi dava hangi mahkemede açılır?
Davanın doğru mahkemede ve doğru başvuruyla açılması gerekir. Örneğin, mülkiyetle ilgili davalar hukuk mahkemelerinde, idari eylem ve işlemlerle ilgili davalar ise idari mahkemelerde açılır. Ceza davaları savcılar tarafından açılır, bireyler tarafından değil.
Sulh mahkemeleri neye bakar?
Sulh Hukuk Mahkemeleri genellikle davaları üç ana başlık altında görür. Bu davalar kira davaları, miras davaları ve ortaklık davalarıdır. Bu, kiracı veya ev sahibi tarafların sözleşmelerinde bir sorun veya anlaşmazlık varsa, davalarının Ceza Mahkemesine gönderildiği anlamına gelir.
Davaları hangi mahkemelerde görülür?
Buna göre Türk yargı sistemi; yargı sistemi (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (Anayasa Mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.